‘Agressie in ziekenhuizen nog erger dan tijdens pandemie’

Ziekenhuizen in heel Nederland zien steeds vaker agressieve patiënten en bezoekers, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs meerdere grote ziekenhuizen in Nederland.

Ziekenhuizen in onder meer Rotterdam, Utrecht, Gelderland, Zwolle en Amsterdam melden aan NU.nl een toename. Zo is het aantal agressie-incidenten in het OLVG in Amsterdam dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar, aldus het bericht van de nieuwswebsite.

Meer dan een kort lontje

Volgens verschillende woordvoerders is er meer aan de hand dan het ‘korte lontje’ dat is overgebleven van de coronapandemie. Tijdens de coronapandemie meldden bijna alle ziekenhuizen meer agressie-incidenten. Patiënten en bezoekers waren gefrustreerd en ergerden zich aan de beperkende maatregelen.

Nog erger dan in de pandemie

Maar nu komt agressie onder patiënten en bezoekers nog vaker voor dan voor of tijdens de pandemie, aldus verschillende woordvoerders. Volgens hen zijn er verschillende redenen voor het geweld. Zo speelt de meer individualistische samenleving mogelijk een rol, net als de oorlog in Oekraïne die tot hogere prijzen heeft geleid – waar mensen stress en privéproblemen van ondervinden. Ook een taalbarrière leidt regelmatig tot onbegrip en frustratie, en uiteindelijk soms tot agressie.

‘Agressie hoort er niet bij’

Begin 2022 was er weer een nieuwe lockdown en liep de agressie op de werkvloer de spuigaten uit. In maart publiceerden we een interview met agressie-deskundige Caroline Koetsenruijter. ‘Het is tijd om stevig op te treden,’ aldus Koetsenruijter. ‘Een dikke huid moeten kweken als verpleegkundige is niet normaal. Agressie hoort er niet bij, nooit.’ Het melden van agressie-incidenten is volgens haar waar verandering mee begint. ‘Ook al zit je er niet meer dat je bent uitgemaakt voor dom verpleegstertje of tyfushoer; toch melden.’

Wel of geen agressie?

Het ABCD-model is een handig hulpmiddel om te bepalen wat je wel of niet agressie kunt noemen, en wanneer je een situatie nog kunt oplossen of beter kunt weglopen. Dit model helpt jou en je team op een eenduidige manier naar agressief gedrag kijken, het bespreekbaar te maken en een plan van aanpak te bepalen. Beledigen, schelden, dreigen: wanneer is iets agressie? Check het ABCD-model!

Aangifte doen van agressie

Begin april 2022 zei minister Langdurige Zorg Conny Helder dat medewerkers in de zorg sneller aangifte doen van agressie. ‘Zodat de veroorzaker een passende straf krijgt voor diens agressieve gedrag.’ Hoe gaat dat in zijn werk: aangifte doen van agressie? Dat ontdek je tijdens het congres Omgaan met agressie in de zorg.

Bron: https://www.nursing.nl/werk/agressie/agressie-in-ziekenhuizen-nog-erger-dan-tijdens-pandemie/

Gerelateerde artikelen