PROGRAMMA

Verbale, psychische of fysieke agressie en grensoverschrijdend gedrag: het lijkt steeds ‘normaler’ te worden. Veel zorg- en welzijnsprofessionals zien het dan ook als ‘onderdeel van het werk’ en vinden dat zij er tegen moeten kunnen. Het is tijd dat daar verandering in komt!

Jouw resultaat na het volgen van dit congres:

  • Je herkent verschillende soorten agressie
  • Je leert jouw eigen emoties en spanning te reguleren
  • Je weet situaties met agressie te de-escaleren en bevriezing te voorkomen
  • Je hoort meer over de wet- en regelgeving en het belang van melden en/of aangifte doen
  • Je luistert naar ervaringsverhalen over interne agressie door collega’s en/of leidinggevenden

Maak je grenzen concreet

Agressie in de zorg komt helaas nog veel te vaak voor. Hoe maak je je weerbaar tegen ongepast gedrag? Dat belicht Caroline Koetsenruijter in deze video.

Programma

Tijdens de openingslezing krijg je een inleiding in de verschillende soorten agressie aan de hand van het ABCD-model. Leer wat agressie is, wanneer je een situatie kunt oplossen of je beter kunt weglopen.

Tijdens jouw dagelijks werk kun je te maken krijgen met een agressieve patiënt of cliënt. Inmiddels kun je bepalen met welke type agressie je te maken hebt, maar hoe ga je hier dan precies mee om? En wat kun je het beste doen als je ‘dicht slaat’?


De belangrijkste focus hierin is zelfmanagement bij spanning en emotie. Vanuit deze bewustwording gaan we verder bouwen aan een effectieve houding en gedrag bij onprettige situaties.


Tijdens het interactieve theater krijg je praktische voorbeelden, tips en tricks zodat jij een volgende keer wanneer je met een agressor te maken hebt exact weet hoe te handelen en kunt de-escaleren.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Het moet de norm worden dat de zorginstellingen aangifte doen voor hun zorgverleners, als die tijdens hun werk slachtoffer zijn geworden van agressie, geweld of grensoverschrijdend gedrag.


Maar hoe breng je dit op de agenda binnen jouw organisatie? En wat kun je zelf doen om het beleid te verbeteren?

Ondanks dat we agressie en ongewenst gedrag tegenkomen tijdens ons werk betekent het niet dat ‘het er maar bij hoort’. Het is belangrijk dat we als hulpverlener grenzen stellen aan het ongewenste gedrag van de ander. Voor jezelf, maar ook voor de patiënt. Vooral als het een strafbaar agressie/geweldsincident betreft. Toch is het doen van aangifte niet iets waar we snel aan denken of overwegen. Na het volgen van deze lezing heb je inzicht in de drempels die hulpverleners ervaren bij het doen van aangifte, het belang van het doen van aangifte en wat er nodig is om de meldings- en aangiftebereidheid te verhogen.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Schokkend, maar waar: Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorgrelatie komt vaker voor in de dan je denkt. In allerlei vormen en in elke sector. Het is ongemakkelijke realiteit die niet weggaat door erover te zwijgen. In deze interactieve lezing krijgt jouw kennis een boost en doorbreken we het zwijgen door erover in gesprek te gaan.

Deze prikkelende lezing zet je aan het denken. Over jezelf en de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag in Nederland. Selini zal praktijkverhalen en wetenschappelijke inzichten delen. En je voorzien van handvatten voor het gesprek die je daarna zelf kunt toepassen.

Om ambities waar te maken maakte Fleur in 2020 (op dat moment 35) de overstap naar het Amphia ziekenhuis waar zij de master tot verpleegkundig specialist volgde en behaalde. Tijdens haar werkzaamheden op de poli krijgt zij te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag van haar supervisor.

Ze was overdonderd en raakte in de war. Na 8 maanden maakt zij een melding van het gedrag en vanaf dat moment startte zij samen met het Amphia bestuur een zaak en komt ze terecht in een rollercoaster van onderzoeken en een pittig juridisch proces.

Tijdens deze lezing vertelt zij haar verhaal. Hoe kon het zo ver komen? Hoe vond zij moed om te melden? En hoe zag het proces er na haar melding uit?

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.